" Kdo nezažil nepochopí "

Sekera, nůž, mačeta

28.02.2014 10:59

Každý táborník nebo turista, který chodí na delší čas do přírody jistě někdy upotřebí některé z nářadí o kterém dnes píši. Jako u všeho je i nožů, seker a mačet na dnešním trhu nepřeberné množství a kdekdo ztrácí přehled a mívá těžké rozhodování. Rozhodl jsem se napsat tento článek abych alespoň trochu pomohl váhajícím s výběrem.

Do letní sezóny sice ještě nějaký čas zbývá, ale proces rozhodování o takovéto věci by neměl být zbrklý. Vždyť třeba nůž vydrží při dobrém zacházení věky.

Nože

V první řadě je třeba se rozhodnout, jaký nůž vlastně budeme potřebovat. Jestli si chceme pouze namazat svačinu, uříznout klacek na buřty a podobné drobnosti, je nejvhodnější nějaký kvalitní zavírací nožík s několika želízky. Pokud jej ovšem plánujeme na větší a hrubější práce, jako je například stavba přístřešku apod., je vhodnější kvalitní nůž s pevnou čepelí.

Zavírací nože

Zavírací nůž by měl splňovat některé základní požadavky: neměl by překážet, měl by mít několik užitečných želízek (velký a malý nůž, otvírák lahví a konzerv, šroubovák, popřípadě ještě vývrtku a šídlo.) V případě, že jej nehodláme nosit v pouzdru na opasku, měl by mít také očko na pojistný provázek, který zabrání jeho ztrátě. U zavíracích nožů v poslední době nastává problém, že některé modely jsou přeplácány rádoby užitečnými nesmysly. Podle mého soudu nožík, který má na šířku 8 cm je vhodný leda tak do sběratelské vitrínky. Před koupí se zamyslete: 'k čemu mi bude právě tato věc'. Jako výborné a cenově dostupné bych doporučoval výrobky firem: Mikov, Viktorinox, Optinel. První dvě mají bohatou nabídku nožů všech velikostí a vybavenosti. Optinel sice vyrábí nože všech velikostí, ovšem v jednotném provedení. Jedno nožové želízko, dřevěná rukojeť a prstencová pojistka. Zmínil jsem je pro jejich kvalitu. Existuje velmi mnoho firem které vyrábí velmi kvalitní nože jako např. Gerber, SOG apod., jenže jejich cenová hladina bývá posazena mimo možnosti většiny populace.

 

Nože s pevnou čepelí

Jejich nabídka je snad ještě větší než zavíracích. Nože s pevnou čepelí se zpravidla dělí na bojové nože a na nože na přežití. Do bojových patří hlavně různé druhy dýk a upravených bajonetů. Většina z nich je ale pro nějaký jiný účel než boj naprosto nepoužitelná.

Nás by měly zajímat hlavně nože na přežití. Ty se dají při pobytu v přírodě velmi vhodně použít. Na co si dát pozor: nůž by neměl být

 

přehnaně těžký, ani lehký. Měl by mít kvalitně vytvarovanou rukojeť, aby nás ani po delší práci nebolela ruka. Váha by měla být asi 50/50 rukojeť a čepel. Výraznější odchylka na každou stranu způsobí dřívější únavu. Lepší jsou nože, které mají čepel v nepříliš ztenčené podobě protaženou celou rukojetí. Nůž se poté neviklá a nehrozí takové riziko, že se u rukojeti zlomí. Nejvhodnějším tvarem pro nože na přežití jsou lovecké tesáky a nože typu bowie. Jsou to léty prověřené kvalitní konstrukce. Já osobně nejsem velký příznivce nožů s pilkou. Velmi často takováto pilka bývá spíše na obtíž. Při řezání se rychle zanáší a navíc trhá pouzdro.

Buď opatrný!
Při zacházení jak s nožem, tak sekerou a mačetou zvlášt je třeba dodržovat pravidla bezpečného chování.

 

Sekera a mačeta

Nosit na táboření sekeru nebo mačetu. To je dlouhodobý spor. Co je lepší? Opět je třeba zeptat se: 'co chci dělat?' Pokud plánujeme někde stanovat, přemisťovat se v malé skupině a pouze si nasekat dříví na oheň, skácet nějaký menší stromek apod., je lepší mačeta. Pokud chceme dělat nějaké hrubší práce, třeba štípat špalky, je vhodnější sekera.

Mačeta

je skladnější, lehčí, dobře se ovládá, při práci nepotřebuje oporu jako sekera. Menší skupina kolem 5 lidí si s jednou pohodlně vystačí. Její nevýhodou ovšem je, že pokud jí neumíme ovládat, daleko snadněji se s ní zraníme než se sekerou. Při špatné manipulaci jí také snadněji zničíme. Zažil jsem případ, kdy se při prostém osekávání větví z mačety (kalené) odštípnul asi 3 cm2 velký kus. 3 týdny stará mačeta byla zničená. Z vlastní zkušenosti doporučuji levnější (kolem 300 Kč od firmy Tramontina) nekalené zahradní mačety s dřevěnou rukojetí a velikostí kolem 50–70 cm. Vydrží dlouhou dobu (osobně jí mám již asi 7 let) a při její případné destrukci není takový problém pořídit si novou. Na nové doporučuji udělat drobný zlepšovák: Z továrny bývá broušená z jedné strany od špičky až k rukojeti. Na špičce nabruste 5–10 cm z druhé nebroušené strany. Velmi se to hodí na osekávání ležících stromů, kde by se špatně sekalo oblou špičkou. U některých typů je ostří vedeno až k rukojeti. To také není dobré v případě, že ruka sjede z rukojeti. Ideální jsou tak 2–4 cm tupého místa. Kde to není, tam ho doporučuji vytvořit. Předejdete tak úrazům.

Sekera

V sekerách není velký výběr. Buď máme možnost běžné nebo speciální. U speciálních typů je dnes zajímavá hlavně firma Fiskars. Vyrábí sekery z kvalitní ocele s polymerním topůrkem. V nabídce má několik velikostí a ceny se odvíjejí právě podle velikosti. Za sekeru pro běžné účely dáme kolem 1000 korun, za které ovšem dostaneme opravdu kvalitu. Předností těchto výrobků je dlouhá trvanlivost, kvalitní materiál, nižší hmotnost než u srovnatelného typu z běžného materiálu.

Na závěr bych chtěl říci, že v článku jsem zmínil několik firem. Nejedná se o reklamu. Zmínil jsem je pouze na základě vlastních zkušeností s výrobky těchto firem.

Zdroj: www.teepek.cz/skaut-out/531-sekera-nuz-maceta

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode