" Kdo nezažil nepochopí "

Květen 2014

05.05.2014 10:48
Datum Titulek Popis
Středa, 9. květen 1945 První obnova Junáka

Ihned při Pražském květnovém povstání se obnovila skautská činnost. Na dotaz z Prahy, zda má Junák obnovovat na osvobozených územích svoji činnost, odpověděla vládní místa z Košic stručně : "obnovte status quo ante bellum" (obnovte předválečný stav). Běhen velice krátké doby nastal silný příliv mládeže do Junáka, který během roku 1946 dosáhl 250 000 členů.

Pondělí, 14. květen 1900 Den matek

Tento den slavíme jako Den matek.

Sobota, 19. květen 1990 IV. (obnovující) sněm Českého Junáka

Konal se IV. (obnovující) sněm Českého Junáka v Ústředním domě železničářů v Praze – Vinohradech za účasti 629 delegátů. O týden později se konal IV. Sněm slovenských skautů, který přijal název slovenské organizace "Slovenský skauting". Zároveň byl vyhlášen název pro celostátní organizaci, která nás zastupovala ve světových ústředích "Český a Slovenský skauting".

Úterý, 20. květen 1924 První titul a právo nošení odznaku

Náčelnictvo Svazu JS RČS přiznalo první titul a právo nošení odznaku "Lví skaut"(obdoba amerického titulu Orlí skaut). Lvím skautem se mohl stát prvotřídní skaut, který navíc získal 8 předešlých odborek. Prvním lvím skautem byl Josef Polák z Prahy.

Úterý, 21. květen 1895 Narodila se V.Štěpánová-Koseová

V roce 1895 se narodila Vlasta Štěpánová (provdaná Koseová), iniciátorka vzniku prvního oddílu skautek a prošla pak různými funkcemi v naší i světové dívčí organizaci.

Koseová

Sobota, 21. květen 1983 1. exiloree čsl. Exilových skautů

Bylo zahájeno 1. exiloree čsl. Exilových skautů v německém Glattu.

Sobota, 21. květen 2005 Zemřel Ing. Otakar Veselý Robin

Nedožil 79 let a umřel po těžké nemoci 21. května 2005. Byl zakladatelem 4. oddílu a poté i skautského střediska Čtyřka v Třebíči, čestným občanem města Třebíč, členem Svojsíkova oddílu. Skautování věnoval drtivou část svého života. Za své zásluhy dostal nejvyšší skautské vyznamenání Řád stříbrného vlka.

Robin

Středa, 23. květen 1917 Narodil se J.Svoboda

V roce 1917 se v Třebíči narodil Jindřich Svoboda.  Po druhé světové válce převzala třebíčská ORJ jeho jméno. Jindřich Svoboda byl v mládí členem skautské organizace. Odtud pramení jeho životní postoje a pevné lidské zásady. V květnu 1938 odešel jako dobrovolník k leteckému pluku. Absolvoval kurz pilot-letec (82. letka Čs. armády). V roce 1940 se přes Slovensko, Maďarsko, Jugoslávii, Řecko a Turecko dostal do Francie a dále do Velké Británie. Dne 28. července 1941 nastoupil do 311. čs. bombardovací perutě. Absolvoval šestnáct bojových letů jako kapitán letadla a celkem čtyřiadvacet operačních bombardovacích náletů na Německo a obsazenou západní Evropu. Létal na letounu Wellington. Byl vyznamenán dvěma Čs. válečnými kříži. V anglické RAF měl hodnost seržant. Zahynul v sobotu 17. ledna 1942, kdy se nevrátil z operačního letu. Je pohřben v Tilburgu v Holandsku. Po rehabilitaci v ČR byl povýšen na hodnost plukovník in memoriam.

Jindřich Svoboda

Pátek, 23. květen 1941 Souhlas s vytvořením Junáka - čsl. Ústředí skautské výchovy v Londýně

Ministr vnitra naší exilové čsl. Londýnské vlády Juraj Slavik vydal souhlas s vytvořením Junáka - čsl. Ústředí skautské výchovy v Londýně.

Pondělí, 24. květen 1915 Jarní skautské dny skautek

V pražské Klamovce byly zahájeny Jarní skautské dny ve prospěch Jedličkova ústavu. Poprvé se zde představily i naše skautky.

Neděle, 25. květen 1941 Svaz československých skautů ve Velké Británii

Mezinárodní skautská kancelář uznala "Svaz československých skautů ve Velké Británii".

Čtvrtek, 31. květen 1900 Den otvírání studánek

Den otvírání studánek.

Studánka Pod Rybníčky, Štěměchy

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode