" Kdo nezažil nepochopí "

Klubovna pro rádce

22.09.2010 17:58

Probíhala zde totiž akce KLUBOVNA PRO RÁDCE. Pořádali vedoucí 4. a 5. oddílu pro své rádce a podrádce (pozn. vedoucí skautských družin). Akce se zúčastnili 3 chlapci a 4 dívky. 

Cílem akce bylo především rozšířit znalosti rádců a podrádců, naučit se novým hrám, které by mohli uplatnit na skautských schůzkách, vyzkoušet si věci ke kterým se na běžných schůzkách či výpravách nedostaneme. Naučit se zorganizovat svůj volný čas tak, aby byli povinnosti a zábava v patřičné rovnováze.

Dívky a chlapci zde trávili strávili 3 školní dny, kdy si domů chodili pouze měnit učivo na další den. V klubovně jinak probíhal školní den, jaký mají doma. Ráno budíček, snídaně, hygiena a do školy. Mezi kolem 15.30 se pak všichni vrátili z domova již z vyměněným učivem. Chvíli jsme se odreagovali novými hrami, a pak následovalo plnění domácích úkolů a učení. Na to navázal hlavní program, který dělila pouze příprava večeře a opakování učiva na druhý den.

V neděli jsme akci zahájil slaňováním v lomu v Kosové, kdy se jednotlivý členové učili správnému nasazení sedáků, navázání na lano a jištění. Vyzkoušeli jsme si i nouzové slanění a vytažení člověka. Večerní program zakončily aktivity týkající se týmových rolí.

V pondělí jsme se zabývali orientací a práci s GPS, které vyvrcholilo závodem na kolech ve hledání tzv. kešek. Po večeři jsme se ještě věnovali práci s mapou a přepočítávání měřítek, což bylo i opakováni do školy. Někteří na to druhý den psali písemku.

Úterý se neslo v duchu zdravovědy, kde jsme poctivě nacvičovali obvazování všech končetin, a jak se zachovat při složitějších zraněních. Vyvrcholením zdravovědy, pak byla pro rádce dosti nečekaná autonehoda na cestě do Hory – samozřejmě simulovaná. Musím si říci, že naši skauti a skautky si vedli vzhledem ke svému věku velmi dobře, nehledě k tomu, že by předčili i mnohé dospělé. Na tomto místě bych také rád poděkoval naším skvělým figurantům. Večer jsme se krátce věnovali orientaci podle hvězd, ale jelikož nám opravdu počasí nepřálo – zůstali jsme prozatím u teorie.

Na středeční odpoledne byla na programu horolezecká stěna v Litohoři a zopakování některých dovedností z nedělního slaňování. Program byl zakončen krátkou přednáškou o ostrově Brownsea a skautském centru Gilwell Park, které navštívil v letních měsících vedoucí 5. oddílu Martin Doležal a jež jsou kultovními místy světového skautingu. Článek o návštěvě těchto dvou významných míst můžete očekávat na našem webu.

Akce se opravdu vydařila a doufám, že se nám ji podaří zopakovat i v příštím roce.

Další fotky z akce naleznete v sekci Fotogalerie.

Martin Doležal  

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode