" Kdo nezažil nepochopí "

Den zamyšlení pro Ukrajinu

22.02.2014 00:00

Dnes by měl Baden-Powell i jeho žena Olave narozeniny. Proto se 22. únor slaví na celém světě jako Den zamyšlení. Pojďme ho neplánovaně pojmout jinak a podívat se na současnou ukrajinskou krizi. zdroj: Reuters

Jak asi víte, situace na Ukrajině, necelých 1000 km od našich hranic, není vůbec pěkná. Válčí se tam. Přímo v hlavní městě. Bojuje se na život a na smrt. Hází se zápalné lahve, střílí se z kališnikovů, ve městě řádí snajpři. Nikdo neví, kdo bojuje za koho, nikdo už neví, kdo vystřelil první a na čí straně je pravda.

Jediné, co víme jistě, je, že bojují lidé proti lidem, otcové proti otcům, mladí lidé proti kamarádům. Lidé bojují, lidé umírají.

A v tom je ten háček.

Násilí nic nevyřeší, protože násilí  rodí jen násilí. Proto musí přestat. Ne všichni ale po sobě ale hází zápalné lahve.

Skautský zákon mimojiné praví, že skaut je přítelem všech lidí dobré vůle. To je v ledasčem zásadní bod. Říká, že každý, kdo má dobré úmysly, je náš přítel a my jeho. A být něčí přítel znamená jásat s ním na vrcholu hory a tiše vedle něj kráčet temným údolím.

Proto, využijme dnešní Den zamyšlení a popřejme všem bratrům a sestrám z Ukrajiny vše dobré - ať najdou svou cestu, ať si zvolí svou budoucnost podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a ať ta cesta k tomu všemu je cestou bez dalšího krveprolití. 

Popřejme jim, ať se jim daří a nabídněme jim své rámě, aby se měli o koho opřít.

Protože to přátelé dělají.
Pomáhají si a stojí za sebou. I v temném údolí.

Zdroj: www.teepek.cz/skaut-out/534-den-zamysleni-pro-ukrajinu, Petr Vojtěch

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode